Fundació Carles Salvador

Benvinguts al web de la Fundació Carles Salvador

 220519_presllibre_agut 600x849_CartellMenadorTeatreCS2022
Dijous, 19 de maig de 2022

La Fundació Carles Salvador de Benassal dins del programa «El teatre de Carles Salvador ix del calaix» presenta la darrera publicació de la seua col·lecció Carles Salvador, dramaturg, on Fàtima Agut i Clausell edita quatre peces del primer terç del segle XX, juntament amb un estudi de l’obra teatral del mestre des d’una perspectiva de gènere i del context de l’escena valenciana a l’època. El grup de teatre l’Enfilat representarà escenes de les obres durant l’acte.

Sala de Conferències de MENADOR espai cultural. P. de l'Hort dels Corders. Castelló de la Plana. 19h. 

 

♦ ♦ ♦

Dissabte 14, a les 20h i diumenge 15, a les 19h, de maig de 2022 

El Grup L’Enfilat presenta les obres  La credencial de Varilla (1915) i L’amor camí del cel (1928) de Carles Salvador al Teatre del Raval Carrer del Comte Pestagua, 38, de Castelló de la Plana.

Thumbnail

♦ ♦ ♦

 

novetatLa Breu Instrucció De La Doctrina Cristiana De Carles Salvador I Mn. Eloi  Ferrer (1922) - Pérez Silvestre, Óscar -5% en libros | FNAC

La Breu instrucció de la doctrina cristiana de Carles Salvador i Mn. Eloi Ferrer (1922)  d'Òscar Pérez ha merescut el Premi Miquel Egual d’Assaig i Investigació d’Almassora. Més informació en: "Com es recuperà la pregària en valencià en 1922" de Josep Messeguer-Carbó. Saó, 10/03/2022.

♦ ♦ ♦

                                       Archivo:Monument del poble de Benassal al poeta Carles Salvador.jpgFotografia de J. E. Prades Bel

EL MONUMENT A CARLES SALVADOR VA COMPLIR 50 ANYS

El 29 de juny de 1971 es va celebrar a Benassal un homenatge popular al poeta i gramàtic Carles Salvador i Gimeno. S’hi va desplaçar amb autobús una representació de Lo Rat Penat. Cap al migdia i precedits de la senyera del Rat Penat la comissió organitzadora de l’homenatge va anar a la casa on va viure Carles Salvador i on encara vivia la seua família. Afegits a la comitiva els fills de l’eminent gramàtic, van marxar tots plegats cap a la plaça de l’Ajuntament, a la qual i enmig d’un florit jardí havia estat erigit el monument obra d’Octavi Vicent, el qual va ser descobert pels presidents de la Fundació Huguet (patrocinadora de l’Homenatge) i de Lo Rat Penat, després d’unes breus paraules d’oferiment a càrrec del senyor Enric Matalí. Tot seguit va haver-hi parlaments del professor Manuel Sanchis Guarner (en nom de la Fundació Huguet), del president de Lo Rat Penat i del Batlle de Benassal, que finalitzà amb unes emocionades paraules d’agraïment, el fill de Carles Salvador, en nom de la família. Va tancar l’acte la interpretació pels altaveus de l’himne a València. A l’Hotel Font d’en Segures es va celebrar un dinar amb l’assistència de la Comissió organitzadora, patronat de la Fundació Huguet, autoritats de Benassal, familiars de Carles Salvador i públic en general desplaçat expressament a Benassal per participar als actes esmentats. Cal remarcar la massiva assistència del poble a l’acte d’inauguració del monument, això com la col·laboració i facilitats donades per l’Ajuntament de Benassal en tot moment.

Les entitats culturals adherides a l’homenatge van expressar la seua solidaritat amb l’obra de Carles Salvador i la voluntat de continuar treballant per la normalització de l’ensenyament del nostre idioma a totes les escoles i centres docents del País Valencià. Això, potser, constitueix el millor homenatge a la memòria del gran poeta, gramàtic i escriptor que va ésser Carles Salvador i Gimeno deia Albert S. Pantoja, autor de la crònica de la revista Gorg  núm. 21 juliol de 1971, p. 47 que ací reproduïm.

♦ ♦ ♦

CREACIÓ DE L'ASSOCIACIÓ PROTECTORA DE L'ENSENYANÇA VALENCIANA

    A l’estiu de 1921 Carles Salvador va publicar el “Tríptico escolar nacionalista” on, després d'exposar què havien fet per salvar l'escola pròpia a Polònia i a Catalunya, feia una proposta del que calia fer al País Valencià. Va rebre suport immediat de Nostra Parla des de Barcelona. Amb articles de premsa preparava Salvador el decisiu Segon Aplec de Betxí, del 31 de juliol, que gràcies al dinamisme de Tomàs i Martí aconsegueix un augment significatiu d'assistència i l'adhesió de noves organitzacions.

    Hi va assistir personalment Salvador, amb un missatge ben clar: exposar i debatre el seu projecte d'Associació Protectora de l'Ensenyança Valenciana (APEV), que és acceptada i defensada pels assistents. A Benassal, va organitzar l'Oficina d'Acció de la Protectora a sa casa al carrer de Cavallers, 10, se'n fa director, i tradueix al valencià el “Tríptico” esmentat, que publica en el fullet Pro Associació Protectora de l'Ensenyança Valenciana. Comptà amb el suport de l'APE de Catalunya. El seu text era una crida a les principals societats valencianistes, Lo Rat Penat, la Societat Castellonenca de Cultura, el Centre de Cultura Valenciana, i els partits valencianistes, per a constituir aquesta societat, però malgrat la resposta positiva d’uns i altres, només va arribar a quallar en la seua persona: ell, Carles Salvador, era l'APEV. Es lamentava que dos valencians foren socis de l'APEC (el poeta Duran i Tortajada, resident a Barcelona, i el veí de Llucena en Joan Vidal, potser d'origen català).

    Després, tot s'alenteix. S’havia d'organitzar per al següent octubre una assemblea valencianista que acabés en un partit integrador però no es va celebrar, malgrat els centenars d'adhesions rebudes tant a la redacció d'El Crit de la Muntanya com a l'Oficina d'Acció de l'APEV a Benassal. El setembre de 1923 amb la dictadura de Primo de Rivera tot quedà anul·lat.

Extret de Barreda Edo, Pere-E. "Noves dades sobre la biografia i obra de Carles Salvador"  Anuari De Filologia. Literatures Contemporànies  3/2013, . 55-74

♦ ♦ ♦

ANY 2021

La Fundació Carles Salvador ret homenatge a mossèn Joaquim Garcia Girona

 

Dissabte passat 11 de setembre de 2021, la Fundació Carles Salvador va homenatjar l’erudit mossèn Joaquim Garcia Girona amb diferents activitats com la inauguració d’una placa commemorativa, ponències i una obra teatral. “Les activitats s’emmarquen dins de la celebració del centenari de la publicació del poema èpic Seidia”, ressalta l’alcaldessa de Benassal i presidenta de la Fundació Carles Salvador, Mari Luz Monterde.

La jornada va començar amb la col·locació de la placa al carrer en honor al poeta, traductor i lexicògraf valencià. “Aquest carrer, que tradicionalment es coneix a Benassal com el carrer de l’Hostal, va ser dedicat a mossèn Joaquim fa 100 anys, després del premi de l’obra èpica i la donació d’un exemplar a l’Ajuntament” indica el comissari de l’exposició "El llegat de Joaquim Garcia Girona", Andreu Beltrán. I és que, la placa original en honor a l’escriptor es va col·locar el 1922 quan va ser nomenat fill predilecte del poble. Aquesta, va ser destruïda el 1939 i, ara, es recupera perquè no es perda la seua memòria.

A la vesprada, la plaça de la Mola va acollir dues confèrencies d'investigadors especialistes sobre l'obra de Garcia Girona. Òscar Pérez Silvestre va parlar de «Seidia, un poema per a un país (1920)» i Agnès Camatxo-Buj i Bartomeu Obrador-Cursach van oferir la xarrada «Del jardí d'Horaci, estudi i edició de les traduccions de Garcia Girona». L'Ajuntament de Benassal va presentar la nova edició de Seidia, a càrrec de Ramon París d’Onada Edicions, que en va explicar les característiques. Joaquim Garcia Girona és “un dels personatges, des del punt de vista de la filologia valenciana, més importants de principis del segle XX” assenyala el vicepresident de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua Joan Rafael Ramos Alfajarín. Cal recordar que, Garcia Girona, va tindre un paper fonamental en la inclusió del lèxic propi del Maestrat i els Ports i la Plana en el Diccionari català-valencià-balear.

El dia d'homenatge a la figura de Joaquim Garcia Girona va finalitzar amb l'estrena d'«Un tast de Seidia», obra de teatre inspirada en el poema èpic, a càrrec del grup Karraca Teatre.

 

VIDEO RESUM DE LA JORNADA (clic a la imatge per a veure el vídeo al nostre canal de Youtube):

 

♦ ♦ ♦

 

Dimarts 17 d'agost de 2021 a les 19:00h inauguració de l'exposició El llegat de Joaquim Garcia Girona en la segona planta de la Fundació Carles Salvador carrer de la Mola, 8 de Benassal

Més informació 

ACTES DE LA FUNDACIÓ CARLES SALVADOR EN HOMENATGE A JOAQUIM GARCIA GIRONA BENASSAL, AGOST I SETEMBRE DE 2021

Dimarts, 17 d’agost de 2021

18.30 h Lliurament de premis del XIIIè Concurs Literari i Fotogràfic en els perxes de la Mola (Benassal). 19.00 h Inauguració de l’exposició "El llegat de Joaquim Garcia Girona" en 2a planta de la Fundació Carles Salvador al c. de la Mola, 8 de Benassal.

Inscripcions  

Dissabte, 11 de setembre de 2021

12.00h: Inauguració de la nova placa del c. de l’Hostal, dedicat per l’Ajuntament de Benassal l’any 1922 a Joaquim Garcia Girona.

18.00h: Conferència a càrrec d’Òscar Pérez Silvestre: «Seidia, un poema per a un país (1920)».

18.20h:  Presentació de la nova edició de Seidia, a càrrec de Ramon París, d'Onada Edicions.

18.30h: Conferència a càrrec d’Agnès Camatxo-Buj i Bartomeu Obrador - Cursach: «Del jardí d'Horaci, estudi i edició de les traduccions de Garcia Girona».

19.00h: Versió dramatitzada de passatges de Seidia pel grup Karraka Teatre.

Inscripcions  

♦ ♦ ♦

El vicepresident de l’AVL participarà en els actes en honor a Joaquim Garcia Girona de la Fundació Carles Salvador

- La jornada d’homenatge es durà a terme dissabte, 11 de setembre, amb conferències i teatre

 

El pròxim dissabte 11 de setembre de 2021 la Fundació Carles Salvador de Benassal durà a terme una completa jornada dedicada a l'erudit Joaquim Garcia Girona, fill predilecte del poble. Una jornada que comptarà amb il·lustres personalitats com el vicepresident de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) Joan Rafael Ramos Alfajarín i l’acadèmica Rosa M. Agost Canós.

Així, l’esdeveniment començarà a les 12h amb la inauguració de la nova placa del carrer de l'Hostal, dedicada al poeta Garcia Girona l’any 1922 i que va ser destruïda el 1936. Ja a la vesprada, la plaça de la Mola acollirà dues conferències d'investigadors especialistes sobre l'obra de Garcia Girona. A les 18h, Òscar Pérez Silvestre parlarà de «Seidia, un poema per a un país (1920)». I a les 18.30h arribarà «Del jardí d'Horaci, estudi i edició de les traduccions de Garcia Girona», a càrrec d'Agnès Camatxo-Buj i Bartomeu Obrador-Cursach. Així mateix, a les 18.20h, entre dues ponències, Ramon París, d'Onada Edicions, presentarà la nova edició de Seidia de Garcia Girona. La jornada finalitzarà amb l'estrena d'Un tast de Seidia, obra de teatre inspirada en el poema èpic, a càrrec del grup Karraca Teatre.

♦ ♦ ♦

Seidia cobra vida a Benassal

 

- La Fundació Carles Salvador dedica, fins a l’11 de setembre, una exposició a Joaquim Garcia Girona  

La Fundació Carles Salvador acull fins l’ 11 de setembre de 2021 una exposició del llegat del poeta, traductor i lexicòleg Joaquim Garcia Girona. Una mostra realitzada amb molta cura que ens ensenya la vida i obra d’aquest benassalenc, nascut a pocs metres d'on ara se li ret homenatge.

Esta exposició commemora el centenari de la publicació del poema Seidia,  escrit per Joaquim Garcia Girona, una obra que tracta de mostrar la història de la fundació del Regne fent una història d’amor amb personatges de les cròniques. A l’Aula Museu Carles Salvador, a Benassal, es pot veure el poema original manuscrit i també la primera edició del llibre Seidia de 1920. En les vitrines s'exposen textos amb anotacions personals i cartes que escrivia i rebia dels seus amics com el mallorquí Antoni Maria Alcover.

A més, un dels documents curiosos de l’exposició és la traducció del llatí al valencià de la carta pobla de Benassal que es conserva perfectament malgrat els contratemps que va sofrir, ja que va sobreviure al bombardeig de la legió Cóndor en la guerra civil.

Cal recordar que la Fundació Carles Salvador es troba en l'antic Hospital, vora el Castell de la Mola, al mateix lloc de l’ Oficina de Turisme de la localitat. L’horari de visita és de 9h a 14h cada dia i divendres i dissabte s’obri també de vesprada, de 16h a 19h.

 

 

♦ ♦ ♦

La Fundació Carles Salvador entrega els premis del XXI Concurs Literari i Fotogràfic

 

La Fundació Carles Salvador va celebrar dimarts 17/08/2021 a la vesprada l’acte d’entrega de premis a les persones guanyadores del XIII Concurs Literari i Fotogràfic, en una celebració organitzada als Porxos de la Mola de Benassal davant mig centenar de persones. Així doncs, l’acte va estar dirigit per la Presidenta de la Fundació Carles Salvador, Mari Luz Monterde; i pels patrons de la Fundació, Andreu Beltrán i Vicent Pitarch. Aquesta edició del 2021 ha destacat per la gran participació, amb més de 200 obres presentades i avaluades pel jurat format per Andreu Beltran Zaragozà, Vicent Pitarch Almela i Gerardo Garcia Moya.

“Ha sigut un procés molt difícil decidir qui són els guanyadors o les guanyadores de cada categoria, per què el nivell ha sigut molt alt i la participació ha sigut històrica”, ha expressat el patró de la Fundació i membre del jurat, Andreu Beltrán. Així mateix, sobre l'elevada participació també s’ha pronunciat la Presidenta de la Fundació, Mari Luz Monterde, qui diu que “la resposta al concurs ha sigut magnífica i ens encoratja a seguir treballant perque els i les més joves treballen les arts com Carles Salvador ho feia amb els seus alumnes”.

El concurs comptava amb les categories de narrativa, poesia i fotografia, i es classificava per cursos escolars des d’educació primària, secundària i batxillerat. Les guanyadores del Concurs han sigut:

- Avril Martínez Vicente en la categoria de Narrativa Primària amb el relat ‘Lluna Plena”, provinent del CEIP Carles Salvador de Castelló de la Plana.

- Balma Piquer Alabau en la categoria Poesia Primària amb el poema ‘L’univers’, provinent del CEIP Carles Salvador de Castelló de la Plana.

- Mariam Akraouach El Amriaoui en la categoria Fotografia Primària amb el treball “La llum baixa brillant”, provinent del CEIP Alcalde Fabregat de Benassal.

- Vega Sales García en la categoria Poesia ESO pel poema ‘No sé en quin moment’, provinent de l’IES Pere-Enric Barreda de Benassal.

- Nagore García Miravet en la categoria Narrativa ESO amb el relat ‘Un viatge al passat’, provinent de l’IES Penyagolosa de Castelló de la Plana.

- Mireia Beltrán Tomàs en la categoria Narrativa Batxillerat amb el relat ‘M’ajudes?’, provinent de l’IES La Vall d’Alba.

- Beatriz García Saura en la categoria Poesia Batxillerat amb el poema ‘Submisa i obedient’, provinent de l’IES Penyagolosa de Castelló de la Plana.

♦ ♦ ♦

Benassal commemora el centenari de la publicació del poema Seidia amb una exposició que mostra el llegat de Joaquim Garcia Girona

 

La Fundació Carles Salvador ha preparat una exposició sobre el benassalenc Joaquim Garcia Girona amb textos originals del poeta, traductor i lexicòleg. Esta mostra va ser inaugurada la vesprada d’ahir i estarà oberta fins el proper 11 de setembre. Andreu Beltran, comissari de l’exposició i Patró de la Fundació ens explica que “el més destacat és l’exemplar original del poema Seidia amb les correccions i amb la pròpia cal·ligrafia de l’autor. Ací és on es nota el seu treball, per això és una peça tan valuosa.”

A més a l'exposició hi ha uns panells on es destaquen tres aspectes de Garcia Girona “en primer lloc volem destacar a Joaquim com a benassalenc així com diferents aspectes de la seua vida. Ja que hi va viure a molts llocs diferents on va seguir amb les seues dots com a lingüista, poeta i traductor”, ens conta Beltran.

També es destaquen en esta mostra “les cartes originals que ell s’escrivia amb el seu amic Antoni Maria Alcover que hi vivia a Palma i també amb la seua germana que residia a Benassal.” Una recopilació de manuscrits trets de la Societat Castellonenca de Cultura i de l’Arxiu del Regne de Mallorca.

Cal recordar que “l’objectiu fonamental de Seidia era donar a conèixer la història de com es va fundar el Regne de València i també la defensa de la llengua, ja que sempre ha sigut una de les seues prioritats”, narra Beltran.

A més, ací mateix també “es pot veure el seu treball com a lingüista, esta llibreta conté paraules que ell anava apuntant i que ha donat com a resultat l’ estudi de paraules de la llengua viva del poble i la comarca”, conta Andreu Beltran, comissari de l’exposició, qui també ens mostra el llibre original del Vocabulari del Maestrat.

Una exposició que conté peces originals de l’autor que són vertaderes joies i que tracta de rememorar el centenari de la publicació de Seidia. La mostra es podrà visitar de forma gratuïta fins l’11 de setembre a la Fundació Carles Salvador de Benassal.

♦ ♦ ♦

La Fundació Carles Salvador prepara una exposició del llegat de Joaquim Garcia Girona

- L'exposició romandrà oberta del 17 d'agost a l'11 de setembre de 2021

- Mossèn Joaquim (1867-1928) va destacar, entre d'altres, com a poeta, lingüista i traductor

La segona planta de la seu de la Fundació Carles Salvador a Benassal acollirà a partir del 17 d'agost a les 18.30h l'exposició «El llegat de Joaquim Garcia Girona». Es tracta d'una mostra de textos originals del poeta, traductor i lexicòleg benassalenc.

Andreu Beltran Zaragozà, patró de la Fundació Carles Salvador i comissari de l'exposició, explica que les peces més destacades de la mostra "són el llibre manuscrit del poema èpic Seidia, procedent de
l'arxiu de la Fundació i un exemplar de la seua primera edició que el poeta va regalar a l'Ajuntament de Benassal l'any 1921, ara fa cent anys, conservat en l'arxiu municipal".

A més, explica que en les vitrines s'exhibeix un conjunt original de cartes postals entre ell i el seu amic i escriptor mallorquí Antoni Maria Alcover, "que demostren el treball com a lingüista, amb la replega i estudi de paraules de la llengua viva de Benassal i la comarca". Aquesta correspondència procedeix de l'Arxiu del Regne de Mallorca i de la Societat Castellonenca de Cultura. A més, també es mostrarà "un exemplar del Vocabulari del Maestrat, resultat del treball lexicogràfic de Garcia Girona".

L'exposició també té un espai per a les seues traduccions del llatí al valencià segons indica el comissari de l'exposició. Així arribaran fins a Benassal, procedents de Castelló, "magistrals versions al valencià, manuscrites, d'odes i altres composicions del poeta clàssic llatí Horaci". Aquestes es van publicar en el Butlletí de la Societat Castellonenca de Cultura. I també es podrà contemplar "la primera traducció al valencià autògrafa de la Carta de Poblament de Benassal, realitzada l'any 1908".

Un benassalenc polifacètic

Mossèn Joaquim Garcia Girona va nàixer a Benassal l'any 1867. Va estudiar a Tortosa on va aconseguir ser catedràtic. Amb una dilatada carrera eclesiàstica, va ser director dels seminaris de Saragossa, Còrdova, Oriola i Baeza on va realitzavamorir en 1928. Poeta, traductor i lexicòleg van ser només algunes de les facetes d'aquest eminent erudit.

♦ ♦ ♦

 

L’any 2013 es va celebrar el Centenari de la primera publicació en valencià de Carles Salvador. Per a l’ocasió la Fundació, amb el patró Pere-Enric Barreda al capdavant, va organitzar una Mostra bibliogràfica a la Universitat de Barcelona. Vuit anys després les publicacions del Mestre que han complit cent anys sobrepassen de llarg la cinquantena.

Amb la intenció de donar a conéixer aquesta obra de joventut de Carles Salvador, altrament, la menys coneguda, la Fundació ha decidit exposar una mostra d'obres centenàries del mestre. Del conjunt de textos publicats entre 1913 i 1921 s’han seleccionat tres o quatre obres de cada any, tenint en compte el gènere (poesia, narrativa, teatre, articles de premsa), la temàtica (ensenyament, valencianisme, amor...) i l'actualitat.

L’especial situació actual, amb restriccions de mobilitat, ha fet que l’exposició es duga a terme amb la modalitat virtual a través de la pàgina web de la Fundació, Facebook i Twitter. Cada setmana es presentarà un text centenari des del desembre de 2020 fins al maig de 2021.

Les obres centenàries de Carles Salvador originals es custodien a Benassal, en forma de retalls de revistes i periòdics, i algunes manuscrites. En el local de la seu de la Fundació s’exposarà setmanalment l’obra original en una vitrina per al públic que s'acoste a Benassal.

♦ ♦ ♦

La Fundació Carles Salvador ens hem adherit a la campanya Donants de veu i us volem encoratjar de participar-hi. Consisteix a gravar llibres de literatura catalana en format àudio i penjar-los a internet. Ho pot fer una persona sola o es poden crear equips per fer-ho. És, per tant, una oportunitat d’implicar-se en un projecte creatiu molt gratificant, el resultat del qual ajudarà a difondre la literatura i els continguts audiovisuals en català disponibles a internet.

Qui convoca i hi participa? Donants de veu ha estat impulsat pel portal Lletra i els Estudis d’Arts i Humanitats de la UOC, i s’hi ha afegit una nodrida colla de socis: l’Associació Espais EscritsÒmnium CulturalAmical WikimediaAcció Cultural del País ValenciàObra Cultural Balear, la Xarxa Vives d’Universitats, l’Institut d’Estudis Eivissencs, la Fundació Carles Salvador, departaments de llengua o filologia de les universitats i un llarg etcètera de col·lectius que s’hi van afegint cada dia.

Quant dura la campanya? Donants de veu es proposa aconseguir que 100 voluntaris/equips gravin 100 audiolectures en 100 dies, és a dir, entre abril i juliol de 2021.

Què s’ha de fer? Es tracta de 1) Escollir un llibre que sigui de domini públic (publicacions i autors vius fins a 1940), 2) Editar les gravacions i 3) Inscriure-les i pujar-les a Librivox.org

Com s’hi participa? Podeu consultar a Viquitexts les obres que es proposen, escriure a lletra@uoc.edu o seguir el compte de Twitter @donantsdeveu. En aquesta infografia es resumeix el procés. Per a més informació, visiteu https://lletra.uoc.edu/ca/projectes/donants-de-veu.

♦ ♦ ♦

La Fundació Carles Salvador trasllada a l'agost de 2021 la commemoració del centenari de la publicació de Seidia

La Fundació Carles Salvador està immersa en nombrosos projectes per a 2021. En l’última reunió ordinària, el patronat de la Fundació va decidir quines iniciatives es desenvoluparan enguany. 

Com a conseqüència de la pandèmia a l'agost de 2020 es va haver de suspendre la commemoració del Centenari de la publicació del poema Seidia, original del benassalenc Joaquim Garcia Girona. El plantejament de la Fundació és celebrar l'efemèride a l'agost de 2021 si les condicions ho permeten. 

El patronat de la Fundació, -en el qual estan representats l'alcaldessa de Benassal, el net de Carles Salvador, membres de l'Ajuntament i de l'Institut d'Estudis Catalans- també ha decidit aprovar el projecte de publicació de les traduccions poètiques d'Horaci del mateix Joaquim Garcia Girona. 

També s'ha abordat el projecte d'estudi i publicació de les obres teatrals de Carles Salvador. 

-Textos centenaris

Tenint en compte la situació que s'està vivint un altra de les propostes aprovades és la difusió dels textos centenaris de Carles Salvador a través de les xarxes socials de la fundació. Cada setmana es donarà a conéixer una de les primeres creacions del mestre i escriptor.
 

♦ ♦ ♦

Obert el termini de participació de la tretzena edició del Concurs Literari i Fotogràfic Carles Salvador

 

La Fundació Carles Salvador de Benassal ha convocat la tretzena edició del Concurs Literari i Fotogràfic Carles Salvador dirigit a xiquets, xiquetes i joves. D’aquesta forma, poden participar en qualsevol de les quatre modalitats existents (poesia, narrativa, assaig breu o article d’opinió i fotografia) els i les alumnes de Primària, ESO i Batxillerat amb edats compreses entre els 9 i els 18 anys. L’objectiu del concurs és oferir un complement a la formació acadèmica i fomentar la creativitat entre els més joves.

**Clic a les fotos per a llegir més

A l’hora de valorar i atorgar els premis hi ha tres categories: alumnat des de tercer fins a sisé de Primària; alumnat de l’ESO i alumnat de Batxillerat. Cal indicar que el jurat estarà integrat per tres membres del Patronat de la Fundació Carles Salvador, un mestre o mestra de primària i un professor o professora de secundària. Cada modalitat tindrà un premi per categoria d’edat i es podran concedir accèssits honorífics als treballs mereixedors. Cada treball guanyador serà premiat amb 50 euros, un diploma i un lot de diversos materials. Cal assenyalar que el veredicte del jurat es coneixerà al mes de juny.

L'alumnat que vulga participar ha de presentar els seus escrits en llengua catalana. En el cas de participar en la modalitat “fotografia”, la imatge ha d’estar relacionada amb la vida de Carles Salvador o la seua obra. El termini de presentació finalitza el 30 d’abril. Per a més informació sobre l’extensió dels escrits i la forma de presentació consultar el web de la Fundació Carles Salvador o les seues xarxes socials.

La Fundació Carles Salvador de Benassal s’encarrega de la difusió i conservació de l’obra del Mestre Carles Salvador, figura principal de les lletres valencianes i de la innovació pedagògica al segle XX; així com de l’organització  d’esdeveniments per a la promoció de la llengua dels valencians i valencianes. El Mestre Carles Salvador va nàixer a València, però després d’obtenir plaça a Benassal va formar la seua família a la localitat de l’Alt Maestrat.

♦ ♦ ♦

ANY 2020

CENT ANYS DE LA PUBLICACIÓ DE SEIDIA DE JOAQUIM GARCIA GIRONA 1920-2020Joaquim Garcia Girona, corresponsal del Diccionari català-valencià ...ThumbnailCent anys del Seidia, obra cabdal i coral - Revista Saó

"Cent anys del Seidia, obra cabdal i coral"  Òscar Pérez Silvestre

♦ ♦ ♦

♦ ♦ ♦

      FELIÇ DIA DE SANT JORDI 2020